Elite Smile

Najčastejšie príčiny vzniku paradentózy

Ako sa hovorí, predchádzanie je lepšie ako liečba. Toto staré porekadlo platí aj v prípade paradentózy, ochorenia, ktoré postihuje ďasná a podporné štruktúry zubov. Aby sme pochopili, ako môžeme predchádzať tomuto problému, je dôležité najskôr pochopiť jeho príčiny. Pozrime sa na hlavné faktory, ktoré môžu viesť k vzniku paradentózy:

1. Nedostatočná ústna hygiena

Jednou z hlavných príčin paradentózy je nedostatočná ústna hygiena. Keď si neumývame zuby a nečistíme medzizubné priestory správnym spôsobom alebo dostatočne často, dochádza k hromadeniu baktérii a tvorbe zubného plaku na povrchu zubov. Tento plak sa postupne mení na zubný kameň – tvrdší materiál, ktorý dráždi ďasná a môže spôsobiť ich zapálenie.

2. Fajčenie

Fajčenie má negatívny vplyv na celkové zdravie organizmu vrátane ústnej dutiny. Fajčenie zvyšuje riziko vzniku paradentózy, pretože spôsobuje zhoršený prietok krvi v ďasnách, čo môže zasahovať do ich schopnosti hojiť sa a regenerovať. Navyše, fajčenie znižuje imunitný systém, čo oslabuje obranyschopnosť organizmu voči infekciám.

3. Hormonálne zmeny

Hormonálne zmeny, ako sú tehotenstvo, menštruácia alebo menopauza, môžu tiež prispievať k rozvoju paradentózy. Tieto zmeny môžu spôsobiť dočasné zvýšenie citlivosti ďasien na baktérie a plak v ústach.

4. Diabetes mellitus

Diabetes mellitus je chronické ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť tela spracovávať cukor (glukózu) a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Osoby s diabetom majú vyšší výskyt paradentózy ako osoby bez diabetu. To je spôsobené tým, že diabetes oslabuje imunitný systém a spomaľuje hojenie rán.

5. Genetika

Genetická predispozícia k paradentóze môže byť tiež jednou zo skrytých príčin tohto ochorenia. Ak majú vaši rodičia alebo starí príbuzní problémy s ďasnami, mali by ste venovať osobitnú pozornosť prevencii paradentózy.

6. Stres

Stres je jedným z faktorov, ktoré môžu prispievať k rozvoju paradentózy. Keď sme vystavení stresu, náš imunitný systém je oslabený a naše telo sa stáva náchylnejšie na infekcie a zápaly.

7. Nesprávne stravovacie návyky

Nedostatok vitamínov a minerálov môže mať negatívny vplyv na zdravie ďasien. Strava bohatá na sladkosti, rafinované sacharidy a nasýtené tuky môže tiež podporovať tvorbu plaku a zhoršovať stav ústnej dutiny.

8. Lieky

Niektoré lieky môžu mať vedľajší účinok, čo môže spôsobiť ťažkosti pri čistení medzizubných priestorov a udržiavaní správnej ústnej hygieny.

Teraz, keď sme identifikovali hlavné príčiny paradentózy, môžeme začať pracovať na ich eliminácii alebo minimalizácii. Správnym prístupom a dodržiavaním preventívnych opatrení môžeme udržať naše ďasná zdravé a pevné, čo nám umožní zachovať si krásny úsmev na celý život.

Môže vás tiež zaujímať